29 Nisan 2013 Pazartesi

Soydan, Esnafa sahip çıkıyor



Cumhuriyet Halk Partisi Çanakkale Milletvekili SerdarSoydan TBMM Başkanlığına Esnaf ve Sanatkarların sorunlarının tespit edilmesi ve sorunların çözümü için alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Anayasanın 98 inci, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün 104 ve 105 inci maddeleri gereğince bir Meclis Araştırması açılması için önerge verdi.



Soydan, Önerge de şu ifadelere yer verdi;
Ülkemizde; ekonomik ve sosyal kalkınmanın dengeli biçimde sağlanması, dağıtılması ve sürdürülmesine yaptıkları katkı, işsizliğin azaltılması ve yeni istihdam alanlarının yaratılmasında oynadıkları rol ve piyasa koşullarında meydana gelen değişmelere hızlı uyum sağlayabilen esnek yapıları esnaf ve sanatkârları ekonomik, toplumsal ve sosyal yönlerden vazgeçilmez konuma taşımaktadır. Esnaf ve sanatkâr istikrarlı bir ekonomik ve siyasi ortamda yaşar ve büyür. Esnafın sayısal olarak yaygın olduğu ülkelerde gelir dağılımı dengeli, bölgeler arasında gelişmişlik farkları daha azdır. Esnaf ve sanatkârlarımız yeni işletme açarak; ekonomiyi canlandırır, istihdamı artırır, işsizliğe çare olur, nitelikli işgücünü işyeri ortamında yetiştirir, ülkenin nitelikli insan kaynağı ihtiyacının karşılanmasına katkı verir. Esnaf ve sanatkârlar, yanlarında çalışanlar ve aileleri ile birlikte ülkemizin neredeyse dörtte birini oluşturmaktadır.   Dünyada ve ülkemizde son yıllarda yaşanan büyük gelişmeler ve değişimler yaşanmaktadır.  2008 yılı ortalarından bu yana ülkeleri etkisi altına alan küresel mali kriz esnaf ve sanatkârlarımızı ciddi anlamda olumsuz etkilemektedir. Ülkemizin ekonomik, toplumsal ve siyasal hayatında göz ardı edilemeyecek derecede öneme sahip olan esnaf ve sanatkârlarımız, söz konusu krizler nedeniyle etkisi giderek ağırlaşan pek çok sorunla karşı karşıya bulunmaktadır. Esnaf ve sanatkâr camiasının büyüklüğü düşünüldüğünde, esnaf ve sanatkârların yaşadığı ve yaşayacağı olumsuzlukların sadece kendine değil, toplumun geneline de yansıyacağı açıktır. Esnaf ve sanatkârın durumunun iyi olması, işçi, memur ve çiftçinin gelirinin iyi olmasına bağlıdır. Ülkemizde esnaf, sanatkâr ve küçük işletmelerin sorunları incelendiğinde, bu kesimin öncelikle; ekonomik, sosyal ve siyasal koşullar ile teknolojik gelişim, haksız rekabet, talep daralmasının yarattığı azalan işlem hacmi ve bölgesel farklılıklar gibi kendi kontrolleri dışında oluşan olumsuzluklardan etkilendikleri gözlenmektedir.
Bu doğrultuda;
Ekonomik ve toplumsal yaşamımızda vazgeçilmez öneme sahip Esnaf ve Sanatkârlarımızın sorunlarının tespit edilmesi ve sorunların çözümü için alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis Araştırması açılmasını ihtiyaç bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder